مطالعات نشان میدهد که نخ دندان کشیدن در برنامهی روزانهی اکثر افراد جایی ندارد. این در حالی است که استفاده از نخ دندان به ویژه در افرادی که دندانهایشان را ارتودنسی کردهاند، تأثیر زیادی در جلوگیری از پوسیدگی دندان و بیماریهای لثه دارد.
عایت بهداشت طی درمان ارتودنسی بسیار مهم و حیاتی است. بدون رعایت بهداشت ممکن است پلاک میکروبی و غذا اطراف براکتها و بین دندانها و خط مرزی لثه تجمع می کند. باکتریها با استفاده از قند موجود در غذا تولید اسید می کند و سطح مینای دندان را حل می کند و لکههای سفیدی را بطور دائم روی دندانها ایجاد کند که نه تنها از نظر زیبایی، بعد از اتمام درمان ارتودنسی مشکل ساز خواهد بود بلکه باعث پوسیدگی های گسترده نیز می شود.
باید از مسواکهای مخصوص ارتودنسی استفاده شود. این نوع مسواکها به صورت عدد ۷ طراحی شدهاند، یعنی پرزهای دو طرف مسواک بلندتر از پرزهای میانی آن است، به همین خاطر است که در هنگام مسواک زدن میتوان از زوایا و فشارهای مختلفی استفاده کرد. همچنین این سبک طراحی باعث می شود تا پرزهای مسواک، به براکتهای ارتودنسی گیر نکنند.
نکات مهم در مورد مسواک زدن بیمار ارتودنسی
دو تا سه بار در شبانه روز باید مسواک زده شود. (به طور ایده آل بعد از هر وعده غذایی و قبل از خواب)
هر بار مسواک زدن باید ۵-۴ دقیقه به طول انجامد. عجله نکنید.
حرکات چرخشی کوچک تحت زاویه ۴۵ درجه برای حدود ۱۰ ثانیه روی هر دندان با نیروی کافی به منظور حذف خرده های غذایی و پلاک ضروری است.
از حرکات ارّه ای رفت و برگشتی بپرهیزید.
بر خلاف باور مردم، دقت در نحوه مسواک زدن از مارک مسواک از اهمیت به مراتب بالاتری برخوردار است.
مقدار کمی از خمیر دندان (ترجیحا” فلوراید دار) روی مسواک خود قرار دهید و خمیر دندان را قورت ندهید.
ویدئو زیر، نحوه استفاده از مسواک و نخ دندان در حین درمان ارتودنسی را نشان می دهد. در صورت عدم رعایت بهداشت مناسب، التهاب شدید و تورم و خون چکان شدن لثه ها، پوسیدگی های گسترده و بوی بد دهان ایجاد می شود و وضعیت دهان و دندان، پیچیده می شود.
همچنین این ویدئو، مشکلات احتمالی که باید بیمار رعایت کند نشان داده می شود. براث مثال، خوردن غذای سفت، باعث ایجاد خم های ناخواسته در سیم ارتودنسی در دهان می شود و باعث ایجاد حرکت های ناخواسته دندانی و به خطر افتادن نتایج درمانی می شود. همچنین گاهی، انتهای سیم ارتودنسی از پشت آخرین دندان، ممکن است مخاط دهان بیمار را آزرده کند. در چنین شرایطی، بیمار باید مراجعه کند تا اضافه سیم از انتها، قطع شود.
برخی بیماران، ورزشکارند و ممکن است در حین درمان ارتودنسی، ضربه های توپ به دندان هایشان وارد شود و براکت ها و سیم ارتودنسی را از دندان جدا کند، در چنین شرایطی از گارد های مخصوص ارتودنسی برای بیماران استفاده می شود که در این ویدئو نیز نشان داده شده است.
گاهی نیز ممکن است، در اثر عدم مراقبت در حین غذا خوردن، براکت ها از دندان جدا شود (debond شود). در این شرایط نیز بیمار فورا باید مراجع کند تا مجددا، براکت به دندان متصل شود (bond شود).